04/11/2021

Din lederadfærd afspejles i dine medarbejderes performance

Hvis virksomhedens medarbejdere ikke er engagerede nok, ikke performer eller kun holder kort tid i jobbet, bør HR-afdelingen og de rekrutteringsansvarlige sætte sig sammen og finde ud af, hvor de fejler. Ikke?

Vil du vide mere?

Torben Nørby

Torben Nørby

CEO and Co-Founder

tn@pphr.com

+45 2339 7595

Se profil

Din adfærd som leder hænger tæt sammen med, hvordan dine medarbejdere performer, og hvor engagerede de er

Hvis virksomhedens medarbejdere ikke er engagerede nok, ikke performer eller kun holder kort tid i jobbet, bør HR-afdelingen og de rekrutteringsansvarlige sætte sig sammen og finde ud af, hvor de fejler. Ikke? I nogle tilfælde kan det være, det løser problemet, men i mange andre tilfælde er det faktisk en helt anden gruppe, der bør kigge sig selv i spejlet. Og de spejle hænger på ledernes kontorer.

 

Din lederadfærd kan aflæses hos medarbejderne

Ifølge en undersøgelse blandt 1.200 HK’ere har 44% prøvet at skifte job for at komme væk fra en dårlig leder, og de fleste mennesker, som på et tidspunkt har haft et job, vil have stiftet bekendtskab med både gode og mindre gode ledere.

Den dårlige nyhed er altså, at der findes mange dårlige ledere. Den gode nyhed er, at ledelse handler om lederadfærd og ikke er noget, man enten er god eller dårlig til. Ledelse er ikke, hvad du er – det er, hvad du gør. Og du kan lære at gøre det rigtige.

 

Den gode leder er en all-rounder

Google lavede for nogle år siden et stort analyseprojekt i deres egen organisation, hvor de undersøgte, hvad der definerer en god leder. Konklusionen var, at den gode leder er kendetegnet ved en række ”qualities” – herunder gode coachingevner, evnen til at uddelegere ansvar og gode kommunikationsevner.

De parametre vil givetvis få det til at løbe koldt ned ad ryggen på en lang række ledere, der nok ser sig selv som fagligt dygtige, men som ikke har deres forcer på netop de områder.

Det er for så vidt både helt i orden og ganske forståeligt. Mennesker er forskellige, og hvad man måtte mangle på den ene side, har man givetvis på den anden. Men hvis man ikke selv – og lederens leder heller ikke – er bevidst om manglerne, kan virksomheden stå med et alvorligt problem. For en medarbejder møder jo ”hele pakken” i sit møde med lederen, og hvis manglerne fylder for meget i forhold til styrkerne, kan medarbejderen enten være på vej ned i gear eller på vej væk fra virksomheden.

 

4 kategorier af lederadfærd

Der er ingen tvivl om, at de nævnte ledelseskvaliteter, som er er identificeret hos Google, også vil være vigtige i forhold til at skabe engagement hos medarbejdere i mange andre virksomheder og organisationer.

Vores erfaring og forskning viser, at den gode leder, som formår at engagere medarbejdere og drive forretningsperformance, er kendetegnet ved at kunne udvise den rette lederadfærd indenfor fire overordnede adfærdskategorier: Leading, Managing, Structuring og Changing.

 

Med andre ord er ledelse ikke, hvad du er,

men hvad du gør.

Ledelsesopgaven er naturligvis afhængig af den konkrete kontekst i den enkelte virksomhed, men vil meget ofte kræve, at lederen tager værktøjer i brug fra alle fire adfærdskategorier. Hvis man skal kunne navigere mellem de fire adfærdsformer, skal man både kende dem og typisk også have redskaber til at udvikle de områder, hvor man ikke er naturligt stærk.

Hvad er god ledelse egentlig?

De fleste ledere går på arbejde med et mål om at levere et godt stykke arbejde. Ikke desto mindre fejler en del ledere hver eneste dag, fordi de ikke formår at lede på en måde, der passer til den kontekst, de indgår i.

God ledelse handler i høj grad om adfærd og afhænger af konteksten. Og så består den gode opskrift af flere ingredienser.

God lederadfærd kan læres

Hos People & Performance mener vi, at god lederadfærd kan læres, trænes og udvikles. Derfor gennemfører vi skræddersyede lederudviklingsforløb med udgangspunkt i din kontekst som leder. Formålet med vores lederkurser er, at du skal udvikle dig, og at din lederadfærd kommer til at passe på den virkelighed, du agerer i.

Vores træningsforløb er bundet op på research, og alle vores konsulenter har mange års erfaring. Det er din garanti for et lederudviklingsforløb, der virker i praksis.

BLIV INSPIRERET OG FÅ MERE VIDEN

Vores blog