25/01/2022

Styrk din forandringskommunikation

2 tilgange, der styrker lederens evne til at kommunikere under forandringer

Vil du vide mere?

Kasper Urth

Kasper Urth

COO and Co-Founder

ku@pphr.com

+45 4060 9123

Se profil

Forandringskommunikation er lederens vigtigste værktøj

Når store strategiske visioner skal rulles ud, og forandringer skal drives igennem i virksomheder, kan vellykket kommunikation fra ledergruppen blive udslagsgivende for, hvor succesfuld processen bliver. Derfor er forandringskommunikation lederens vigtigste værktøj til at opnå forandringer på arbejdspladsen.

Vellykket forandringskommunikation starter med WHY og HOW

Forandringskommunikation er en svær disciplin, der sætter høje krav til hele ledergruppen. Men når forandringskommunikation virker, kan det løfte hele forretningen og styrke virksomhedens performance.

Hemmeligheden til succes i forandringer starter med at forstå din organisations forandringsparathed. Hos People & Performance mener vi, at vellykket forandringskommunikation starter med lederens evne til at kommunikere WHY og HOW.

1. Lær at kommunikere WHY

Forandringskommunikation handler om grundig forberedelse og starter i ledergruppen. Når din virksomhed skal gennemgå en forandringsproces, er det altafgørende, at jeres lederkommunikation er konsistent, og at ledergruppen formår at kommunikere forandringens hvorfor til medarbejderne.

Uden grundig forberedelse til forandring mister du som leder hele grundlaget for den forandringsplan, der skal sikre, at du navigerer din virksomhed sikkert og kontrolleret gennem forandringen.

Derfor er det vigtigt, at ledergruppen forbereder sig på forandring

Usikkerheder og uoverensstemmelser i ledergruppens kommunikation skaber usikkerhed hos medarbejderne. I værste fald kan det lede til decideret modstand blandt medarbejderne. Derfor kræver succesfuld forandringskommunikation grundig forberedelse.

Gennem grundig forberedelse opnår leder- eller styregruppen en fælles forståelse for forandringens omfang, proces og effekt. Hvis forandringens omfang for eksempel ikke er afstemt hos ledergruppen, er risikoen, at lederne ikke entydigt kommunikerer den samme forandringshistorie ud i organisationen og ikke lægger de samme kræfter i at skubbe forandringen fremad.

Det er gift for forandringsprocessen, hvis medlemmerne i ledergruppen kommunikerer noget forskelligt. En gennemført forberedelsesproces skaber ikke kun styring og retning – den sikrer også fælles forståelse internt i ledelsen.

2. Lær at kommunikere HOW

Når din virksomhed skal gennemgå en forandringsproces, skal du som leder forberede dig på at kommunikere, hvordan forandringen kommer til at ske.

I en travl hverdag kan der være lang vej fra ledelsens vision til medarbejdernes virkelighed. Hvis alle skal købe ind på forandringsprojektet, er det derfor vigtigt, at medarbejderne ved, hvordan de skal forholde sig til processen.

I din lederkommunikation skal du derfor have fokus på at kommunikere, hvordan forandringen vil forløbe og hvilken form for involvering, du ønsker fra dine medarbejderne.

Sådan forbereder man sig til en forandringsproces

Grundlaget for al vellykket forandringskommunikation tager udgangspunkt i en virksomheds forandringsparathed.

Med en vurdering af den organisatoriske forandringsparathed, også kaldet Change Readiness Assessment, kan du få et billede af, hvad din virksomhed selv mener, den mangler i forbindelse med at gennemgå forandringer – fra strategisk til operationelt niveau.

Mangler I den nødvendige viden om forandringsprocessen? Er der for lidt inddragelse? Stilles der spørgsmålstegn ved lederens evne til at lede virksomheden gennem forandringen?

Det er svarene på nogle af de spørgsmål, der kan gøre dig klogere på, hvor og hvordan du kan gøre en indsats og samtidig udarbejde en forandringsplan, der er skræddersyet til din organisation.

Forandringskommunikation uden one-size-fits-all tilgang

Når det kommer til forandringskommunikation og -processer generelt, ved vi, at en ”one-size-fits-all”-tilgang ikke virker i forandringer.

Det, der virker, er en mere situationsbestemt tilgang. Det handler om at adressere og behandle alle interessenters bekymringer og tvivlsspørgsmål.

En vellykket forandring handler mere om dynamiske processer end fastlåst vanetænkning.

Vil du læse mere om forandringsledelse?

People & Performance arbejdet med forandringsledelse i over 15 år og vi giver i denne guide en gennemgang af hvad der ligger bag begrebet og besvare nogle af de mest relevante spørgsmål om forandringsledelse.

Vi står hver ude på gulvet ved både danske og internationale virksomheder og træner deres ledere i at håndtere forandringer.

Styrk din lederkommunikation med et skræddersyet lederudviklingsforløb

Hvis din virksomhed står overfor en større forandring, kan vi hjælpe dig med at navigere sikkert igennem processen og styrke din lederkommunikation.

Hos People & Performance gennemfører vi lederudviklingsforløb for ledere på alle niveauer. Formålet med vores skræddersyede lederkurser er, at du skal udvikle dig som leder. Vores træningsforløb er bundet op på research, og alle vores konsulenter har mange års erfaring. Det er din garanti for et lederudviklingsforløb, der virker i praksis.

BLIV INSPIRERET OG FÅ MERE VIDEN

Vores blog